Gutman Assif Architects

15 Massarik ST.

1.00
247.jpg
308.jpg
sirtuttuim.jpg
topview-cmyk.jpg
westview-cmyk.jpg
32.jpg
305.jpg
309.jpg
311.jpg

15 Massarik ST.

1.00

In collaboration with HQ Architects & Zvi Elhayani

Tel Aviv, Jaffa

Client: NR VISION
Location: Tel Aviv, Jaffa
Area: 3.000 Sq.m.
Year: 2009
 

The building at the corner of 15 Massarik Street and 7 Reich Street in the heart of Tel Aviv, has four floors and a basement, which was inhabited by National Insurance Institute offices for the second half of the previous century. The structure, which was designed by the Architect Reuven Mitelman (With Rashkes and Goldman Engineering) is a typical office building of its time, modest, subdued and with straight angles.

The location of the building, at the heart of a living quarters, reflected Israel's welfare policy in the first decades. Along with the social-economic changes in Tel-Aviv, the last decade, the building passed over to private ownership and is now going to be converted for an apartment and commerce building. Although it is not included in the conservation lists, the building and its location next to one of the nicest squares in town, has urban and architectural qualities that should be preserved. This proposal is for an apartment building of seventeen apartments, ranging from 60 square meters to 180 square meters, and commerce spaces of 150 square meters. This proposal incorporates re-use in the eastern part of the building, along with a new building from the ground of its western part. The combination of old and new is not only a cultural need; recycling and preserving the urban landscape, but also being an economical advantage to the entrepreneur.

In the beginning, the western part of the existing building will be demolished. At the same time, the eastern part, facing Massarik square, will be renovated. During the renovation, the building will be reinforced and receive the necessary additional protected shelters. This section will include qualitative commercial spaces at the front towards

Massarik Street, as well as four bigger unique apartments, whose occupation will be enabled within a year within construction starts. On the western evacuated area, there will be temporary parking for the renovated apartments owners, until construction begins on site. At the same time, after building permits, the new section will be built from the ground. On the eastern side, this section will have an additional floor over the existing building, so as to use the best height and building rights. A public open collonaded floor will separate the old building from the new apartment floor and will host an intimate pool porch for the building occupants. In the western side, the current ground level will be reconstructed, and over it will be placed the lobby of the new structure. Into this open lobby, placed 2.50 meters over street level, will lead a staircase and a sloping surface that will preserve the public monumental values of the former National Insurance Institute.

This is an examination of the future of the Tel-Aviv apartment building according to economic, marketing, ecologic, social parameters. The building draws its origins from the basic terms of planning in the city in the last century: urban vision, gardens, Elevations/ facades, sunscreens, balconies, open collonaded floors etc. and adapts itself to the renewed Tel-Aviv market conditions. "

Add To Cart

In collaboration with HQ Architects & Zvi Elhayani

Tel Aviv, Jaffa

Client: NR VISION
Location: Tel Aviv, Jaffa
Area: 3.000 Sq.m.
Year: 2009
 

The building at the corner of 15 Massarik Street and 7 Reich Street in the heart of Tel Aviv, has four floors and a basement, which was inhabited by National Insurance Institute offices for the second half of the previous century. The structure, which was designed by the Architect Reuven Mitelman (With Rashkes and Goldman Engineering) is a typical office building of its time, modest, subdued and with straight angles.

The location of the building, at the heart of a living quarters, reflected Israel's welfare policy in the first decades. Along with the social-economic changes in Tel-Aviv, the last decade, the building passed over to private ownership and is now going to be converted for an apartment and commerce building. Although it is not included in the conservation lists, the building and its location next to one of the nicest squares in town, has urban and architectural qualities that should be preserved. This proposal is for an apartment building of seventeen apartments, ranging from 60 square meters to 180 square meters, and commerce spaces of 150 square meters. This proposal incorporates re-use in the eastern part of the building, along with a new building from the ground of its western part. The combination of old and new is not only a cultural need; recycling and preserving the urban landscape, but also being an economical advantage to the entrepreneur.

In the beginning, the western part of the existing building will be demolished. At the same time, the eastern part, facing Massarik square, will be renovated. During the renovation, the building will be reinforced and receive the necessary additional protected shelters. This section will include qualitative commercial spaces at the front towards

Massarik Street, as well as four bigger unique apartments, whose occupation will be enabled within a year within construction starts. On the western evacuated area, there will be temporary parking for the renovated apartments owners, until construction begins on site. At the same time, after building permits, the new section will be built from the ground. On the eastern side, this section will have an additional floor over the existing building, so as to use the best height and building rights. A public open collonaded floor will separate the old building from the new apartment floor and will host an intimate pool porch for the building occupants. In the western side, the current ground level will be reconstructed, and over it will be placed the lobby of the new structure. Into this open lobby, placed 2.50 meters over street level, will lead a staircase and a sloping surface that will preserve the public monumental values of the former National Insurance Institute.

This is an examination of the future of the Tel-Aviv apartment building according to economic, marketing, ecologic, social parameters. The building draws its origins from the basic terms of planning in the city in the last century: urban vision, gardens, Elevations/ facades, sunscreens, balconies, open collonaded floors etc. and adapts itself to the renewed Tel-Aviv market conditions. "