Gutman Assif Architects

Design Institute Competition

1.00
24.jpg
12.jpg
146.jpg
147.jpg
245.jpg
350.jpg
SECTION_2.jpg

Design Institute Competition

1.00

Hong Kong

Client: Hong Kong Design Institute
Location: Hong Kong
Area: 20.000 Sq.m
 

Inverting the urban scheme

We see this project as an opportunity for the Hong Kong Design Institute to brand itself as an important node of knowledge, performance and execution in the local and global design scene and thus to network a synergetic relationship between the Institute and the proximate Tseung Kwan O industries the nearby, the residential neighborhood around it and the future community development to the South. Our initial objective was to increase the accessibility and the publicity of the project physically and programmatically.
Pursuing for an exciting structure to host the HKDI we have searched to invert the common urban scheme of the densified city-raised towers on top of a horizontal slab and turning it upside down to a horizontal slab raised on top of towers. In result we've come up with a structure seated on the site barely touching it yet establishing a fresh presence. Furthermore, translucent glass cladding material is producing light reflections of greens from the park underneath the building merging it elegantly in its surrounding environment.

Duplicating the available open space

By raising most of the programs to an elevated horizontal slab, we have in fact duplicated the amount of open space available in the site, to include two large open spaces in the project; One is placed on the ground level covered by the building assembles an accessible open space, protected from the sun and the rain and the other is situated on the roof, for individuals or crowds to carry out formal and informal gathering and events.

Integrating the programs

The integration between the programs is primarily considered in facilitating coherent flow between the different activities occurring in the building and to set up a clear orientation in a relatively large program. Consequently, we have organized the school in five horizontal layers – Top open space, Common area, Campus, Support towers and lower Public space, all are interconnected with four vertical circulation towers, located in the four edges of the rectangular slab.

Enjoying nature

The roof of the building is large Plato used for a public open space. Along with South view to the sea it inspires a natural ambient, textured with natural materials and being capable to change during time. We can imagine the roof garden turning into an informal meeting area which might resemble prominent examples such as the stairs in Columbia University, New York. The large flat roof configuration benefits from its size by containing rain water preventing them from draining to the street in time of flood.

Allowing free time

All recreational facilities, cafeteria and students' studios are positioned on the upper level of the slab. They are organized in three strips cross weaving the campus level underneath, enabling easy access to the students from any department. Using the extension of the towers to the upper floors fabricates interesting inside outside relationship. This area is fully exposed to natural light by assortment of skylights and stripped windows all around the slab. The proximities of the common area to the departments are tolerating students to use their time efficiently and enjoy the possibility to frequently use the departments and the common areas time and again during breaks or in their spare time.

Producing knowledge

The core of the school, the design departments (teaching center) are situated in one floor in the foremost area of the building, on the lower level of the slab. This floor is organized in three stripes. Two exterior stripes are distributed to departments and programs which require natural light spaces. The middle strip is distributed to departments and programs which require dark spaces. The three stripes are cross weaving with the programs on the common floor to allow maximum accessibility and orientation between the two floors. All the departments are connected with one circular ring used as horizontal movement and public space.

Exposing activities to the community

The support programs (ancillary, computer center, and LRC) are located underneath the campus and above the ground located in four vertical towers operating as a physical and programmatical mediator between the school and the different agents of interest.

By having its resources and administration exposed to the public, the school can perform itself out as a source of knowledge, information and production, as well as a professional evaluated Institute.

Sharing the public space

The public programs (open space, conventions and exhibitions) are located on the ground level. The surface and the texture of this area will operate as an ecological forest which emitting fresh O2 in the occasionally humid weather of Hong Kong. We are using the slight change in topography in the North East part of the site to accommodate the public programs in which the school will be able to operate formal and informal events independently with the schedule of the school.

Freeing the ground

The building is constructed from a large 108X108 meter 15 meter rectangular box on four columns. The structure negotiates between the upper box and the circular columns\ towers by constructing one continuous space frame cage to perform a strong solidity feasible structure which is freeing the ground with minimal structure and incorporating the elevated slab with large spans to accommodate all the programs."

Add To Cart

Hong Kong

Client: Hong Kong Design Institute
Location: Hong Kong
Area: 20.000 Sq.m
 

Inverting the urban scheme

We see this project as an opportunity for the Hong Kong Design Institute to brand itself as an important node of knowledge, performance and execution in the local and global design scene and thus to network a synergetic relationship between the Institute and the proximate Tseung Kwan O industries the nearby, the residential neighborhood around it and the future community development to the South. Our initial objective was to increase the accessibility and the publicity of the project physically and programmatically.
Pursuing for an exciting structure to host the HKDI we have searched to invert the common urban scheme of the densified city-raised towers on top of a horizontal slab and turning it upside down to a horizontal slab raised on top of towers. In result we've come up with a structure seated on the site barely touching it yet establishing a fresh presence. Furthermore, translucent glass cladding material is producing light reflections of greens from the park underneath the building merging it elegantly in its surrounding environment.

Duplicating the available open space

By raising most of the programs to an elevated horizontal slab, we have in fact duplicated the amount of open space available in the site, to include two large open spaces in the project; One is placed on the ground level covered by the building assembles an accessible open space, protected from the sun and the rain and the other is situated on the roof, for individuals or crowds to carry out formal and informal gathering and events.

Integrating the programs

The integration between the programs is primarily considered in facilitating coherent flow between the different activities occurring in the building and to set up a clear orientation in a relatively large program. Consequently, we have organized the school in five horizontal layers – Top open space, Common area, Campus, Support towers and lower Public space, all are interconnected with four vertical circulation towers, located in the four edges of the rectangular slab.

Enjoying nature

The roof of the building is large Plato used for a public open space. Along with South view to the sea it inspires a natural ambient, textured with natural materials and being capable to change during time. We can imagine the roof garden turning into an informal meeting area which might resemble prominent examples such as the stairs in Columbia University, New York. The large flat roof configuration benefits from its size by containing rain water preventing them from draining to the street in time of flood.

Allowing free time

All recreational facilities, cafeteria and students' studios are positioned on the upper level of the slab. They are organized in three strips cross weaving the campus level underneath, enabling easy access to the students from any department. Using the extension of the towers to the upper floors fabricates interesting inside outside relationship. This area is fully exposed to natural light by assortment of skylights and stripped windows all around the slab. The proximities of the common area to the departments are tolerating students to use their time efficiently and enjoy the possibility to frequently use the departments and the common areas time and again during breaks or in their spare time.

Producing knowledge

The core of the school, the design departments (teaching center) are situated in one floor in the foremost area of the building, on the lower level of the slab. This floor is organized in three stripes. Two exterior stripes are distributed to departments and programs which require natural light spaces. The middle strip is distributed to departments and programs which require dark spaces. The three stripes are cross weaving with the programs on the common floor to allow maximum accessibility and orientation between the two floors. All the departments are connected with one circular ring used as horizontal movement and public space.

Exposing activities to the community

The support programs (ancillary, computer center, and LRC) are located underneath the campus and above the ground located in four vertical towers operating as a physical and programmatical mediator between the school and the different agents of interest.

By having its resources and administration exposed to the public, the school can perform itself out as a source of knowledge, information and production, as well as a professional evaluated Institute.

Sharing the public space

The public programs (open space, conventions and exhibitions) are located on the ground level. The surface and the texture of this area will operate as an ecological forest which emitting fresh O2 in the occasionally humid weather of Hong Kong. We are using the slight change in topography in the North East part of the site to accommodate the public programs in which the school will be able to operate formal and informal events independently with the schedule of the school.

Freeing the ground

The building is constructed from a large 108X108 meter 15 meter rectangular box on four columns. The structure negotiates between the upper box and the circular columns\ towers by constructing one continuous space frame cage to perform a strong solidity feasible structure which is freeing the ground with minimal structure and incorporating the elevated slab with large spans to accommodate all the programs."