Gutman Assif Architects

Europan 08

1.00
242.jpg
206.jpg
239.jpg
241.jpg
240.jpg

Europan 08

1.00

Prague

Client: Europan
Location: Prague
Area: 10.000 Sq.m. 8.000 Sq.m.
Year: 2005
 

In Collaboration with:
Lluis Ortega and F451 Barcelona
International competition

Our intervention creates an urban connection between the Vltava Canal's embankment area and the surrounding neighbourhoods, including the new development in the Malt Factory region. This project provides/ grants/presents the city with a new park, a sports centre and more importantly, new access to the embankment that may become an important location/place within the network of public spaces.

 

Recycling Structures

It was decided to maintain the building of the garage hall and its relationship to the existing topography so as to draw people from the surrounding neighbourhoods down to the river, all the while clearing its surroundings of other structures.
The structure of the garage hall – reinforced if necessary – is planned to host a small caf., a restaurant and a classroom area to float over and provide a roof for the new open sports grounds on the park level. The roof therefore connects the park and surrounding levels, and the originally isolated structure becomes infrastructure for sports, cultural activities and public access to the park.

 

Green City: A New Park

The requested housing program has been planned along the site's northern and southern perimeters, amassing the building area – according to regulations – and freeing the remaining space for a park. This park is composed of two main areas: the sports grounds beneath the roof of the former garage and the forest that serves as the green heart for the entire project and its vicinity. Formed by a geometric pattern of trees, the forest will help to regulate the flow of people towards the canal and will complete the other public networks – pedestrian and bicycle circuits – planned for the area. The new housing is configured in a cluster form according to orientation constraints set by sun exposure, optimising views to the river and the new park, and negotiating a correlation with the public green space. This new green space is planned according to a geometric pattern to reinforce the connectivity between the city and the embankment.

 

Sustainable City

Our proposal for the sustainable city is administered in two domains: energy management and social development. The housing cluster and its orientation allow for efficient energy management. All houses are oriented to optimize sun exposure and cross ventilation. Their relation to the new ground allows for the concentration of central services such as heating and waste collection, effectively managing and utilising the equipment and its dimensions. Certain areas of the roof in every block are designed to harness energy for heating water.
To promote social development, every housing block constitutes a variety of apartments so as to draw a miscellany of tenant profiles. The circulation systems guarantee access to the elderly and the disabled through all the housing units."

Add To Cart

Prague

Client: Europan
Location: Prague
Area: 10.000 Sq.m. 8.000 Sq.m.
Year: 2005
 

In Collaboration with:
Lluis Ortega and F451 Barcelona
International competition

Our intervention creates an urban connection between the Vltava Canal's embankment area and the surrounding neighbourhoods, including the new development in the Malt Factory region. This project provides/ grants/presents the city with a new park, a sports centre and more importantly, new access to the embankment that may become an important location/place within the network of public spaces.

 

Recycling Structures

It was decided to maintain the building of the garage hall and its relationship to the existing topography so as to draw people from the surrounding neighbourhoods down to the river, all the while clearing its surroundings of other structures.
The structure of the garage hall – reinforced if necessary – is planned to host a small caf., a restaurant and a classroom area to float over and provide a roof for the new open sports grounds on the park level. The roof therefore connects the park and surrounding levels, and the originally isolated structure becomes infrastructure for sports, cultural activities and public access to the park.

 

Green City: A New Park

The requested housing program has been planned along the site's northern and southern perimeters, amassing the building area – according to regulations – and freeing the remaining space for a park. This park is composed of two main areas: the sports grounds beneath the roof of the former garage and the forest that serves as the green heart for the entire project and its vicinity. Formed by a geometric pattern of trees, the forest will help to regulate the flow of people towards the canal and will complete the other public networks – pedestrian and bicycle circuits – planned for the area. The new housing is configured in a cluster form according to orientation constraints set by sun exposure, optimising views to the river and the new park, and negotiating a correlation with the public green space. This new green space is planned according to a geometric pattern to reinforce the connectivity between the city and the embankment.

 

Sustainable City

Our proposal for the sustainable city is administered in two domains: energy management and social development. The housing cluster and its orientation allow for efficient energy management. All houses are oriented to optimize sun exposure and cross ventilation. Their relation to the new ground allows for the concentration of central services such as heating and waste collection, effectively managing and utilising the equipment and its dimensions. Certain areas of the roof in every block are designed to harness energy for heating water.
To promote social development, every housing block constitutes a variety of apartments so as to draw a miscellany of tenant profiles. The circulation systems guarantee access to the elderly and the disabled through all the housing units."