Gutman Assif Architects

  • PROJECTS
  • Northern Campus competition, Ben-Gurion University

Northern Campus competition, Ben-Gurion University

1.00
19.jpg
10.jpg
23_cropped.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8_cropped.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
17.jpg
18_cropped.jpg
21.jpg
22.jpg
24.jpg
25.jpg

Northern Campus competition, Ben-Gurion University

1.00

Be'er Sheva

Client: Ben Gurion University
Location: Be'er Sheva
Area: 150,000 Sq.m. 
Year: 2013

 

The national vision to the Negev had undergone full transformation. From Zionist vision of conquering the wilderness and borderland settling at the beginning of the State, the Negev is now embracing a new vision of a leading metropolitan center, of knowledge, innovation, science, healthy surroundings, quality of life and creation. The arrowhead of this new vision is represented by the Ben-Gurion University.
We would appreciate it if we could be among those contributing to the ongoing progress, forming the shape of the next stage of its development and partner to fulfilling the new vision to the Negev.
Ben-Gurion university at the municipal heart of Beer Sheva The northern campuswill be, per the proposed program, a catalyzer for strengthening the connections between the city and its campuses and help their integration within the municipal web as a huge public space and part of the city life. Tens of thousands of students, staff members and employees, educational and cultural services. The community and business and cultural relationships will be able to integrate,  according to the proposed plan, in the surrounding city, by open and continuous relations, like another bridge to the eastern D neighbourhood and direct connections to the Ramot quarter from north and east. The deployment of the new dormitories between the north campus and the surrounding living neighbourhoods and the proximity of the new conventions center to the science city, further strengthen the connection between the campus and the city.

 

Ben-Gurion University - collection of campuses

The many campuses in the city and connecting the north campus to the city (within the limits of security arrangements) is an opportunity to make the university part of the city. Yet, the program regards the northern campus as a mean to create a unified collection and mutually-nourishing of campuses. The program offers a series of connections and bridges for pedestrians, connecting to the old Marcus Campus and the sports center and train station. From this area it is a short distance to the rooms campus, Medicine campus and the science and communication city in the east.

 

The open vertical boulevard

The collection of campuses is vertically crossed by a wide stripe of infrastructures, including the train, electricity and water lines. This strip, according to this proposal, is part of the open vertical boulevard of Be'er Sheva andcan become a green boulevard connecting the campuses, the various parts of the city and especially the developed Be'er Sheva stream and park. The boulevard is continuous and can become an open active ecological corridor, integrated with a wide variety of open spaces, parks, sports fields and parking and the university hothouses.

 

The green ring

In the campus, the green boulevard widens towards the open spaces and becomes a green ring surrounding the northern camps and enriching the inner web, campus buildings and neighbourhoods. Inside the green ringthere are the rooms, spare time and recreation spaces and the open sports fields.
The position of the diverted grid enables including in the green ring a variety of open spaces which response to the needs of various programs and changing seasons. This in addition to correct connections to D neighbourhood and the northern campus.

 

Compact grid - separation and integration

The green ring embraces a compact grid of buildings and also creates the green connection with the neighbourhoods and the vertical boulevard. The ring also creates combination with the city and separation. It has a clear statement of a university campus which is a special focus of knowledge and a good integration of a city within a city. The city itself is built within a grid and creates a shadowed compact design, flexible and diversified but well ordered.

 

The grid and programmatic suitability

Learning out of the urban structure of the existing campus, of the old city in Be'er Sheva and of the program components, the suggested building creates a grid of 60 X60 meters in a north-south orientation, creating streets that are accessible to pedestrians, cyclists, emergency vehicles and supply in a 12 m width - shaded, planted and well developed.
Inside the grids are squares - blocks creating 2,300 square meters (including patios in various floors), enabling containing the offered programs in 3-5 floors.  This flexibility enabling the connection of two blocks and allow bigger buildings for various uses.
The compact urban building is a wide space for meeting and interaction of people, ideas and areas. It is ventilated, shadedand enables minimal walking distances.  The grid strength is in its flexibility and the possibility to create a feeling of a campus with no connection to the order of the landscape and the buildings. The main inspiration of the modular building arrived from the veteran Marcus campus that created out of the simple grid structure a climatic adaptation and understandable staging. Yet the modular structure avoids the rigid components that characterised the existing campus in the first place.
The changing patio buildings are independent and enable creating the environmental and architectural values and contain the programmatic frames with no dependency on structures/ modules.

 

The landscape and architectural quality -
the ridge trail and open ground floor

The open structure of the vertical boulevard, the green ring and the dormitories in the park and the modular compact city create an opportunity for outstanding landscape and architectural quality suiting the concept of an oasis that is already forming in Be'er Sheva - open views along the streets of the inner city and the open spaces around it create a feeling of openness and security as well, a good place to keep returning to.
The ground floor, mostly open, is composed of superposition of the grid with the ridge lines and topography and create diagonal shortcuts efficiently connecting the various parts of the campus.
The position of the diverted grid enables including in the green ring a variety of open spaces who answer the needs of various programs and changing seasons. This in addition to correct connections to D neighbourhood and the northern campus.
The landscaping design offers that the perimeter will be designed as an accessible park, integrated with housing and parking lots.
The western and southern part, parallel to the infrastructure strip (train rails, water line and power line), is extensive and based on wild desert vegetation. Thus the park strip continues the ecologic corridor created along the train rails. The suggested vegetation can exist in Be'er Sheva region without water.
The eastern and northern part of the park, including the apartment houses, is designed as an intensive park. The suggested gardening is based on umbrella-like trees to create a comfortable micro climate. The passages crossing the campus from east to west and north to south are accompanied with typical vegetation of an oasis. A trail passing along the ridge and another trail along an altitude line pass through the built part of the campus center, with shadowing vegetation and shrubs.

 

Traffic systems

The pedestrians and cyclists and accessibility are the skeleton of the suggested plan. The grid of the streets, with the trails surrounding in a green ring the campus, create an open, efficient and accessible space. The grid is also intended for emergency vehicles and nearby supply, outside peak activity. The grid and the ring are supported by connecting bridges to Marcus Campus, sports centerand train station.
The design offers an open campus.  The northern campus has several optional gates from Uri Zvi Greenberg boulevards and Hadaat Streetand an additional bridge to eastern D neighborhood, all connecting to the city. The timing of opening these gates will be examined in the detailed design and through the project.
The main vehicles traffic create two entrances. One from Uri Zvi Greenberg boulevard in a traffic circle suggested by the university and another circle in the corner of Hadaat Street and Haskala Street inside the campus, including the required concourse.  A system connected to the campus traffic system through the existing underground passage.
There is an option to connect the students dormitories directly to other junctions along Hadaat street, facing David Yelin and Science streets.

 

Flexibility over time

The modular structure of the northern campus city enables high programmatic flexibility and answering the changing needs of science and technology and the changing tastes of the public and architecture, that will keep surprisingin time. The infrastructures strip will also change in time. The openness of the modular structure is a wide space for change and future development. The northern campus in this offer is an open campus, with inner flexibility and open ends.

 

The first and immediate stage

The suggested program enables immediate starting of the students dormitories and the convention centers in the allocated lots according to the program and full adaptation to the suggested program and implementation of parking lots in the southern part of the campus. In parallel it is possible to complete the suggested program into a new statutory program and enable the layout of primary infrastructure and building modules according to the university programmatic needs.

Add To Cart

Be'er Sheva

Client: Ben Gurion University
Location: Be'er Sheva
Area: 150,000 Sq.m. 
Year: 2013

 

The national vision to the Negev had undergone full transformation. From Zionist vision of conquering the wilderness and borderland settling at the beginning of the State, the Negev is now embracing a new vision of a leading metropolitan center, of knowledge, innovation, science, healthy surroundings, quality of life and creation. The arrowhead of this new vision is represented by the Ben-Gurion University.
We would appreciate it if we could be among those contributing to the ongoing progress, forming the shape of the next stage of its development and partner to fulfilling the new vision to the Negev.
Ben-Gurion university at the municipal heart of Beer Sheva The northern campuswill be, per the proposed program, a catalyzer for strengthening the connections between the city and its campuses and help their integration within the municipal web as a huge public space and part of the city life. Tens of thousands of students, staff members and employees, educational and cultural services. The community and business and cultural relationships will be able to integrate,  according to the proposed plan, in the surrounding city, by open and continuous relations, like another bridge to the eastern D neighbourhood and direct connections to the Ramot quarter from north and east. The deployment of the new dormitories between the north campus and the surrounding living neighbourhoods and the proximity of the new conventions center to the science city, further strengthen the connection between the campus and the city.

 

Ben-Gurion University - collection of campuses

The many campuses in the city and connecting the north campus to the city (within the limits of security arrangements) is an opportunity to make the university part of the city. Yet, the program regards the northern campus as a mean to create a unified collection and mutually-nourishing of campuses. The program offers a series of connections and bridges for pedestrians, connecting to the old Marcus Campus and the sports center and train station. From this area it is a short distance to the rooms campus, Medicine campus and the science and communication city in the east.

 

The open vertical boulevard

The collection of campuses is vertically crossed by a wide stripe of infrastructures, including the train, electricity and water lines. This strip, according to this proposal, is part of the open vertical boulevard of Be'er Sheva andcan become a green boulevard connecting the campuses, the various parts of the city and especially the developed Be'er Sheva stream and park. The boulevard is continuous and can become an open active ecological corridor, integrated with a wide variety of open spaces, parks, sports fields and parking and the university hothouses.

 

The green ring

In the campus, the green boulevard widens towards the open spaces and becomes a green ring surrounding the northern camps and enriching the inner web, campus buildings and neighbourhoods. Inside the green ringthere are the rooms, spare time and recreation spaces and the open sports fields.
The position of the diverted grid enables including in the green ring a variety of open spaces which response to the needs of various programs and changing seasons. This in addition to correct connections to D neighbourhood and the northern campus.

 

Compact grid - separation and integration

The green ring embraces a compact grid of buildings and also creates the green connection with the neighbourhoods and the vertical boulevard. The ring also creates combination with the city and separation. It has a clear statement of a university campus which is a special focus of knowledge and a good integration of a city within a city. The city itself is built within a grid and creates a shadowed compact design, flexible and diversified but well ordered.

 

The grid and programmatic suitability

Learning out of the urban structure of the existing campus, of the old city in Be'er Sheva and of the program components, the suggested building creates a grid of 60 X60 meters in a north-south orientation, creating streets that are accessible to pedestrians, cyclists, emergency vehicles and supply in a 12 m width - shaded, planted and well developed.
Inside the grids are squares - blocks creating 2,300 square meters (including patios in various floors), enabling containing the offered programs in 3-5 floors.  This flexibility enabling the connection of two blocks and allow bigger buildings for various uses.
The compact urban building is a wide space for meeting and interaction of people, ideas and areas. It is ventilated, shadedand enables minimal walking distances.  The grid strength is in its flexibility and the possibility to create a feeling of a campus with no connection to the order of the landscape and the buildings. The main inspiration of the modular building arrived from the veteran Marcus campus that created out of the simple grid structure a climatic adaptation and understandable staging. Yet the modular structure avoids the rigid components that characterised the existing campus in the first place.
The changing patio buildings are independent and enable creating the environmental and architectural values and contain the programmatic frames with no dependency on structures/ modules.

 

The landscape and architectural quality -
the ridge trail and open ground floor

The open structure of the vertical boulevard, the green ring and the dormitories in the park and the modular compact city create an opportunity for outstanding landscape and architectural quality suiting the concept of an oasis that is already forming in Be'er Sheva - open views along the streets of the inner city and the open spaces around it create a feeling of openness and security as well, a good place to keep returning to.
The ground floor, mostly open, is composed of superposition of the grid with the ridge lines and topography and create diagonal shortcuts efficiently connecting the various parts of the campus.
The position of the diverted grid enables including in the green ring a variety of open spaces who answer the needs of various programs and changing seasons. This in addition to correct connections to D neighbourhood and the northern campus.
The landscaping design offers that the perimeter will be designed as an accessible park, integrated with housing and parking lots.
The western and southern part, parallel to the infrastructure strip (train rails, water line and power line), is extensive and based on wild desert vegetation. Thus the park strip continues the ecologic corridor created along the train rails. The suggested vegetation can exist in Be'er Sheva region without water.
The eastern and northern part of the park, including the apartment houses, is designed as an intensive park. The suggested gardening is based on umbrella-like trees to create a comfortable micro climate. The passages crossing the campus from east to west and north to south are accompanied with typical vegetation of an oasis. A trail passing along the ridge and another trail along an altitude line pass through the built part of the campus center, with shadowing vegetation and shrubs.

 

Traffic systems

The pedestrians and cyclists and accessibility are the skeleton of the suggested plan. The grid of the streets, with the trails surrounding in a green ring the campus, create an open, efficient and accessible space. The grid is also intended for emergency vehicles and nearby supply, outside peak activity. The grid and the ring are supported by connecting bridges to Marcus Campus, sports centerand train station.
The design offers an open campus.  The northern campus has several optional gates from Uri Zvi Greenberg boulevards and Hadaat Streetand an additional bridge to eastern D neighborhood, all connecting to the city. The timing of opening these gates will be examined in the detailed design and through the project.
The main vehicles traffic create two entrances. One from Uri Zvi Greenberg boulevard in a traffic circle suggested by the university and another circle in the corner of Hadaat Street and Haskala Street inside the campus, including the required concourse.  A system connected to the campus traffic system through the existing underground passage.
There is an option to connect the students dormitories directly to other junctions along Hadaat street, facing David Yelin and Science streets.

 

Flexibility over time

The modular structure of the northern campus city enables high programmatic flexibility and answering the changing needs of science and technology and the changing tastes of the public and architecture, that will keep surprisingin time. The infrastructures strip will also change in time. The openness of the modular structure is a wide space for change and future development. The northern campus in this offer is an open campus, with inner flexibility and open ends.

 

The first and immediate stage

The suggested program enables immediate starting of the students dormitories and the convention centers in the allocated lots according to the program and full adaptation to the suggested program and implementation of parking lots in the southern part of the campus. In parallel it is possible to complete the suggested program into a new statutory program and enable the layout of primary infrastructure and building modules according to the university programmatic needs.